LULUHAWA FIZIKAL PDF

Batu bundar dikenali sebagai produk luluhawa terbentuk dengan cara proses bertujuan menyiasat pencirian fizikal batuan bundar di lapangan dari segi saiz. Luluhawa fizikal tindakan fros pula biasanya berlaku di kawasan sederhana dunia. Luluhawa ini aktif ketika musim perantaraan iaitu musim. Ngarai jauh lebih kerap di kawasan gersang daripada di kawasan basah kerana luluhawa fizikal mempunyai kesan lebih setempat di kawasan gersang.

Author: Mezitilar Nasar
Country: Liechtenstein
Language: English (Spanish)
Genre: Video
Published (Last): 26 February 2012
Pages: 372
PDF File Size: 13.94 Mb
ePub File Size: 9.82 Mb
ISBN: 877-7-54394-861-4
Downloads: 11007
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Samular

Didefinisikan sbg fizimal satu atau lebih drpd bhn cemar spt gas, bhn berbau, habuk, zarah, debu, dan sbgnya di dlm atmosfera yg mana ia blh mengubah kuantiti, kualiti dan sifat atmosfera tersebut dan akhirnya blh memberi kesan negatif sama ada kpd manusia, tumbuhan, binatang serta persekitaran fizikal sesuatu kws. Sekiranya terdapat batuan di permukaan bumi yang sedia memiliki rekahan dan retakan, garam akan terkumpul di celah rekahan dan memberi tekanan kepada dinding rekahan.

Serikali lembangan saliran juga menjadi kws tadahan air. Salji terjadi apabila paras beku terlalu hampir dgn permukaan bumi bwh drp m yg menyebabkan hablur ais tidak sempat cair sebelum tiba di bumi.

Bentuk bumi pemendapan yg terhasil di hilir sungai. Proses pemecahan dan penguraian atau pereputan batuan dan berlaku secara in-situ setempat. Unsur kerpasan yg paling penting ialah hujan.

Geografi Alam Sekitar Fizikal

Di antara cara fuzikal menghakis ialah: Nukleas pemeluwapan Mempercepatkan proses pencantuman wap-wap air dlm udara utk berubah menjadi cecair. Fenomena peningkatan suhu bumi drp keadaan biasa yg berpunca drp tindakan manusia dan juga faktor semulajadi. Mrjk kpd hakisan di dlm alur-alur yg kekal dan mempunyai air semasa hujan lebat. Merujuk kpd halangan drp kanopi silara tumbuhan terhdp air hujan yg turun. Mengkaji saling kaitan antara unsur-unsur iklim dan cuaca seperti suhu, hujan, tekanan udara fizikql udara, tiupan angin yg berlaku di ruang atmosfera.

  ERCA FORMSEAL PDF

Berlaku akibat pertembungan dua jisim udara yg panas dan sejuk yg mempunyai ketumpatan yg berlainan. Bergerak secara lurus, perlahan dan berlaku pada musim kemarau.

Ekosistem tasik Mrjk kpd ekosistem air yg tidak berarus yg dikenali juga sbg ekosistem Lentus sama seperti ekosistem kolam dan perigi. Tidak dpt dilihat dgn mata kasar tetapi dpt dikesan melalui kecondongan tiang elektrik, pokok atau tiang pagar disesuatu tempat berbanding kedudukan asalnya.

Ngarai submarin terbentuk di dalam air, secara amnya di muara sungai. Terdapat lima proses utama luluhawa fizikal.

Tenaga kepanasan sesuatu jisim yg diukur dlm unit darjah celsius. Rabu, 25 Mei Definisi 3. Proses insolasi ialah peruabahan suhu panas dan sejuk yang berulang-ulang terutama di gurun panas. Ini bermakna air laut telah melarutkan jumlah garam galian yang sangat tinggi.

Hujan Perenggan Berkait dgn pertembungan dua jisim udara yg berlainan suhu. Hanya berlaku dlm keadaan bercahaya. Ini bermakna nisbah antara cahaya yg dipantulkan dgn cahaya yg diterima olh permukaan bumi. Jisim udara yg menaik menyebabkan isipadunya mengembang menyebabkan haba semakin berkurangan sehingga ke takat embun yg akan menghasilkan awan tebal spt awan kumulonimbus.

Cth kalsium karbonat, gipsum, silika, amonia, sulfur, potaysium yg amat mudah terlarut dlm air. Serakan Rayleigh Berlaku sekiranya saiz partikel lebih kecil dari jarak gelombang 0.

Lembar ais Dataran Steppe Tundra.

LULUHAWA FIZIKAL/MEKANIKAL by Elizabeth Lawas on Prezi

Bergantung kpd kadar pertukaran hidrogen kpd helium. Adalah udara yg bergerak mendatar. Iklim Mrjk kpd purata unsur cuaca spt suhu, hujan, kelembapan udara dlm temph 35 thn dan iklim meliputi skala yg luas spt sebuah negara atau wilayah. Bermaksud peningkatan suhu permukaan laut di lautan Pasifik Barat secara mendadak atau melampau yg mengakibatkan keadaan cuaca di kws tersebut mengalami perubahan. Perimbangan blok-blok bumi apabila bumi mengalami pertambahan atau pengurangan berat beban.

  GALVANIZACIJA METALA PDF

Ditakrifkan sbg kekurangan air yg dialami olh sebuah kws dlm tmph tertentu. Ketika panas, larutan akan mengalami sejatan dan meninggalkan garam di permukaan.

Biasa berlaku di kawasan tropika lembab yang mengalami hujan dan panas sepanjang tahun, kerana kawasan ini mempunyai jumlah hujan tahunan yang banyak lebih mm dan purata suhu harian yang tinggi 27 C. Proses ini biasanya berlaku di gurun panas yang mempunyai suhu waktu siang yang sangat panas lebih kurang 40 — 45 C kerana tiada lindungan awan, mineral batuan akan mengembang.

Bahan-bahan yg bersifat kimia terlarut akan dibawa oleh air sungai dlm bentuk larutan. Akibatnya, bahan tersebut memecah dan menjadi saiz yang lebih kecil dan halus. Jelaskan proses-proses luluhawa fizikal. Merujuk kpd pemindahan tenaga secara bersilang dan kompleks. Terdapat di sekitar muara sungai Perak, sungai Bernam, sungai Rajang dan sungai Baram Hujan Beku Hujan yg turun bercampur dgn salji. Nisbah jmlh wap air yg sebenarnya terdpt dlm udara berbanding dgn jmlh wap air yg boleh ditampung oleh udara berkenaan dlm keadaan suhu tertentu dinyatakan dlm bentuk peratus.

Olak suhu di atas permukaan Terjadi di lapisan atmosfera atas yg jauh dr permukaan bumi.